Varför en ergonomisk ryggsäck?  

man och kvinna går med ryggsäckar och har yogamattor fastspända på ryggsäcken

Av alla typer av väskor och accessoarer som hjälper dig att bära din packning är ryggsäcken sannolikt den mest skonsamma och bekväma. 

På grund av sin utformning skapar en ryggsäck viss belastning på rygg och axlar. Därför är det viktigt att ryggsäcken är designad och utformad på ett ergonomiskt sätt så att belastningen på din kropp blir så liten och så jämnt fördelad som möjligt. 

Här följer tre tips som är värda att tänka på när du väljer en ergonomisk ryggsäck: 

Ryggstöd 

Ryggsäck med ergonomiska axelremmar

Hur är ryggsäckens ryggplatta utformad? Ger den något stöd, är den vadderad och hur sitter den mot din rygg? Är ryggplattan flexibel och formar sig efter din rygg? Är ryggplattan stabil och vadderad minskar belastning på rygg och axlar när du packat ryggsäcken full. 

Axelremmar 

Ryggsäck som är fastspänd med bröstrem över bröstet för att öka komforten.

Vadderade axelremmar är standard på de flesta ryggsäckar och minskar såväl belastning som ökar bekvämlighet när du bär ryggsäcken. En bröstrem som kopplar ihop axelremmarna över bröstet kan hjälpa till att hålla ryggsäcken på plats och fördela belastningen ytterligare. Justerbara axelremmar hjälper till att anpassa ryggsäcken efter din storlek och positionera den rätt på ryggen.

 

Ryggsäckens form

Självstående ryggsäck på 30 liter som står på marken med ett kamerastativ fastspänt och vattenflaska i ett av många fack

Har ryggsäcken ett mjukt eller självstående skal? Fördelen med en ryggsäck som är mjuk i sin utformning är att den tar upp mindre plats är lättare att packa undan och är väldigt smidig. Samtidigt så ökar sannolikheten att en mjuk ryggsäck inte fördelar trycket lika jämnt över rygg och axlar då den saknar struktur för att hålla sig själv och packningen på plats.

En ryggsäck med hårt eller självstående skal blir genast stabilare och fördelar packningens tyngd på ett bättre sätt. Samtidigt blir den ofta lättare att lyfta och hantera. Nackdelen är att den blir större och kan upplevas något mer otymplig i sin storlek. 

Tillbaka till blogg
1 av 4